Cum e sa o imbraci pe prima doamna – Alexandra Andriescu, despre stilul sotilor Iohannis

Garderoba primei doamne, Carmen Iohannis, a fost deopotriva laudata si criticata. Insa nu poti nega ca e in centrul multor discutii. Una dintre creatoarele de moda care colaboreaza cu aceasta e Alexandra Andriescu, in varsta de 29 de ani, cea care este in spatele Maison CHOUCHOU.

Intoarsa din Franta, unde a fost la studii si unde ar fi putut ramane, dar cu pretul de a-si calca pe inima, pentru ca „un strain ramane strain”, Alexandra a pus bazele unei afaceri aici in moda. Cu ochi de specialist, ne-a spus intr-un interviu Ziare.com nu doar cum se imbraca prima doamna, ci si presedintele Klaus Iohannis sau romanii, in general, mai ales in antiteza cu francezii.

Inainte de a pune bazele afacerii in Romania, ai fost plecata in strainatate, la studii. De ce te-ai intors?

Am studiat si am lucrat in Franta timp de opt ani. Initial, am terminat Universitatea de arte „George Enescu” din Iasi, apoi am decis sa-mi completez cunostintele intr-o alta tara, asa ca am ales Franta, locul unde am imbogatit ceea ce am asimilat in Romania.

Acolo am urmat Ecole Europeenne Superieure d’Art de Bretagne – Rennes (Licenta si Master), iar dupa numeroase expozitii de arta plastica, am continuat cu specializarea in pedagogia artei la Universite Rennes 2 – Arts, Lettres, Communication, unde am si profesat ca si asistent universitar.

…De ce m-am intors in Romania? Este o intrebare frecventa, care ma ia mereu prin surprindere. Oricat de bine ar fi intr-o alta tara… un strain ramane strain. Abia dupa ani petrecuti departe de tara, familie si prieteni poti constientiza acest lucru, precum ar spune un bun prieten „il faut se perdre pour se retrouver” (trebuie sa te pierzi pentru a te regasi).

Startul este diferit pentru fiecare dintre noi, ceea ce conteaza este motivatia, perseverenta, talentul si pasiunea pentru ceea ce faci, onestitatea fata de tine insuti si fata de ceilalti. Daca esti perseverent si realmente bun in ceea ce faci, se poate si in Romania.

Declarai acum ceva vreme: „Am venit in vara lui 2013 din Franta, sa vedem ce s-a schimbat de cand am plecat si ne-am reconfirmat faptul ca trebuie sa ne intoarcem”. Concret, ce s-a schimbat?

Setea de cunoastere a oamenilor. Potentialul pe plan antreprenorial. Un teritoriu fertil pentru foarte multe activitati antreprenoriale (invatamant, creatie etc.).

In anii petrecuti in Franta ti-ai facut o idee legat de cum se imbraca frantuzoaicele? Exista niste „tipare”?

Alura comuna a femeilor din Franta este una decontractata, o abordare vesela si putin jucausa a feminitatii, deoarece creativitatea nu se naste din conformitate. Este o chestiune de atitudine si de stare de spirit, aerul feminin francez fiind unul clasic, dar si rebel in acelasi timp.

Este un amestec delicat intre traditie si neconventional. Nu se tem de greseli, ci din contra, si le asuma, sunt indraznete. Suntem foarte diferite in multe feluri, dar cu un scop indirect comun, acela de a oferi o perspectiva asupra artei de a fi femeie.

Comparativ cu ele, romancele cum se imbraca? Aici se poate vorbi de un tipar?

Vorbim despre doua societati diferite. Lucrurile stau relativ simplu, nu putem identifica un tipar sau un stil, deoarece nu reusim sa stabilim o nota dominanta, ci un amalgam de influente, avand tendinta de a imprumuta prea multe culturi, fara a avea o linie personala, existand o predominanta promovare pentru frumusetea sintetica.

Pe fondul acapararii spatiului public de catre brandurile mondiale, in goana dupa moda, tendinte si originalitate, suntem intr-o permanenta cautare a propriului drum, inca in tranzitie din toate punctele de vedere, inclusiv din punct de vedere vestimentar.

Creatiile tale sunt scumpe? Cui se adreseaza ele?

Preturile produselor Maison CHOUCHOU sunt raportate la piata din Romania, va invit sa consultati siteul nostru www.maisonchouchou.ro. Maison CHOUCHOU se adreseaza femeilor ce nu se ancoreaza intr-un trend, femeilor increzatoare in fortele si formele proprii, in modul in care se raporteaza la alegerile lor, femeilor ce apreciaza imbracamintea de calitate, produsele in serie mica sau unicat si doresc sa se diferentieze prin linia vestimentara.

Cum ai ajuns sa creezi pentru prima doamna, Carmen Iohannis?

Am apreciat-o inca de la primele sale aparitii, mi-am dorit foarte mult ca dumneaei sa intre in contact cu linia noastra si cu ceea ce promovam. Astfel, m-am decis sa-i prezint cateva idei despre ce facem noi in atelierul de la Iasi, pentru a vedea daca exista o compatibilitate intre produsele noastre si stilul dumneaei, colaborarea noastra fiind acum in stadiu incipient.

Am vazut-o deja pe sotia presedintelui purtandu-ti vreo creatie?

Da, cu cateva luni in urma a purtat un mantou marca Maison CHOUCHOU.

Presa scrie ca prima doamna colaboreaza cu mai multi designeri. Nu va deranjeaza sa impartiti titlul de designer al primei doamne?

Stilul vestimentar este reflexia personalitatii, o realitate extrem de complexa si fascinanta. Ca urmare a acestui fapt, consider ca personalitatea nu poate fi descifrata de viziunea unui singur designer, ci necesita o abordare multipla.

Nu putem spune ca exista un designer al primei doamne. Colaborarile mele si ale colegilor din zona de design sunt unele punctuale, in care si noi si prima doamna analizam potentialul de a colabora pe mai departe si de a gasi un stil comun. Nu trebuie uitat ca, pe langa tinutele expuse in presa pana acum, prima doamna are o garderoba diversa, care nu se bazeaza pe exclusivitatea cu un singur designer, ci pe preferintele ei stilistice.

Carmen Iohannis a fost criticata in ultima vreme pentru aparitiile sale. Tu, ca designer, cum le califici?

In momentul cand devii persoana publica, atat criticile, cat si laudele nu intarzie sa apara. Parerile sunt subiective. Despre stilul doamnei Iohannis am vorbit mai sus. Oricum, e un lucru evident pentru toata lumea ca se detaseaza de ceea ce am vazut pana acum in Romania.

Le-ai transmite ceva celor care o critica pentru stilul sau vestimentar?

Sa priveasca dincolo de aparente si de preconceptii.

Este o femeie „usor de imbracat”?

Nicio femeie nu este „usor de imbracat”.

Ai avut ocazia sa interactionezi cu ea? Cum e ca om?

Este o doamna rafinata si fascinanta, care-si face simtita prezenta prin acuratete, prin gesturi, prin modul in care interactioneaza. Este o femeie sigura pe sine, ce stie exact ceea ce-si doreste.

Dar despre garderoba presedintelui Klaus Iohannis, ce parere ai, privind-o cu ochii unui specialist?

Eticheta vestimentara prevede o imbracaminte adecvata, in deplina armonie cu structura corpului si, binenteles, cu momentul in care aceasta este purtata. Domnul presedinte, prin fiecare aparitie, confirma cunoasterea si importanta vestimentatiei de calitate si a liniei clasice.

Dar dintre vedetele autohtone, care e cea mai stilata?

O femeie stilata este o femeie naturala, este femeia care se preocupa in continuu de dezvoltarea personala si profesionala. Imi vin in minte doua persoane publice: Andreea Esca si Iulia Albu.

Cum e piata modei din Romania? Romancele sunt interesate de „creatiile de designer” autohtone sau prefera brandurile mondiale, consacrate, poate si „mai comerciale”?

Ce ar fi cel mai simplu pentru noi, sa alegem dintr-un munte de haine sau sa cautam produse de serie mica? Exista o categorie interesata de „creatiile de designer”, de autenticitate si diversitate. In schimb, o mare parte dintre romance se raporteaza la brandurile mondiale fara sa tina cont de tot parcursul acelui produs (calitatea materialului, conditiile de lucru etc).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *